Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Open Monumentendag

Open Monumentendag 2008

Open Monumentendag 2008

Op 13 september, tijdens Open Monumentendag, had de vereniging Erfgoed Leidschendam ook dit jaar weer een stand op het Sluisplein, bij de Petrus en Pauluskerk. Ondanks het miezerige weer werd de stand druk bezocht: veel mensen bekeken oude nummers van Erf Goed Nieuws met verhalen over het oude Leidschendam en Stompwijk. Maar de grootste trekpleister was toch de raadwedstrijd.

stand-omd-x.jpg

Uitslagen raadwedstrijd en fotowedstrijd van Erfgoed Leidschendam

In de stand lagen diverse oude voorwerpen die bij veel mensen herkenning opriepen: “Oh, zo’n ding had mijn oma ook!” Om de raadwedstrijd te winnen moesten deelnemers drie voorwerpen raden en een wedstrijdformulier invullen. Het raadspel stimuleerde de bezoekers van de stand tot allerlei creatieve oplossingen. Een lange plank met op het eind een houten vakje waar zand uit kwam, werd achtereenvolgens benoemd als komkommersnijplank en palingmeetlat. Op de vraag waarvoor het zand dan diende, kwam het antwoord: “Dat is om de paling mee in te wrijven, anders glibbert ie door je handen!” De wedstrijdformulieren werden verzameld in een oude hoedendoos die vroeger dienst had gedaan op een koets, de heren pasten immers niet in de koets met een hoge hoed op hun hoofd. Aan het eind van de dag werden de formulieren beoordeeld en geteld. Toen bleek dat er van de vele deelnemers vijf waren die alledrie de voorwerpen goed hadden geraden: voorwerp nummer 1 was een messenslijpplank (het zand werd op de plank uitgestrooid, waarna de messen op de plank geslepen werden), nummer 2 was een muntenwisselaar die door tramconducteurs werd gebruikt en nummer 3 was een sigarettenbewaarkoker, die vroeger op tafel gezet werd bij feestelijke gelegenheden. De winnaar van de raadwedstrijd die uiteindelijk uit de hoge-hoedendoos tevoorschijn kwam, was mevrouw Tineke Wouters. Zij won een exemplaar van het boek ‘Het bijzondere van Holland’, een geschiedenis van Holland in 25 verhalen.

drie-voorwerpen-x.jpg

Maar het hoogtepunt van de dag was toch de bekendmaking van de winnaars van de fotowedstrijd die door Erfgoed Leidschendam was uitgeschreven. Om 14.00 uur was het zover: voorzitter Hans Grootenhuis van Erfgoed vroeg om aandacht met een ratel zoals die vroeger door de stadsomroeper werd gebruikt. De 11 mooiste inzendingen waren al tentoongesteld bij de stand. Nu werden dan de prijzen uitgereikt door de wethouder van cultuur, mevrouw Tilly Zwartepoorte, aan respectievelijk de heren Fred Peters (derde prijs), de heer Paul Brink (tweede prijs) en de heer Arie de Jong (eerste prijs). De heer de Jong won een vergroting van zijn eigen winnende foto afgedrukt op canvas. Hij vertelde bij het in ontvangst nemen van zijn prijs dat hij bij het nemen van de foto lang had moeten wachten omdat hij graag een roeibootje bij de drie Stompwijkse molens op de foto wilde. Die moeite was niet vergeefs, want de jury vond dat juist de mensen op de foto extra spanning gaven aan een statisch onderwerp als de drie molens.

Wethouder Zwartepoorte legde uit dat de jury, bestaande uit de heer Robin Hartman (Talens Fotografie) en de heer Dick Janssen (redacteur van Het Krantje) en haarzelf het moeilijk had gehad om uit de 78 ingezonden foto’s de besten te kiezen. Door het geven van punten van 1 tot 10 werd uiteindelijk de score bepaald en bleek tot ieders verbazing dat de molens van Stompwijk zowel de eerste, tweede als derde prijs gewonnen hadden. Er waren dan ook heel wat molenfoto’s ingezonden, waaronder enkele van de Salamander. Dit geeft wel het belang aan dat de inwoners van Leidschendam en Stompwijk hechten aan hun molen-erfgoed. Verder waren er vele foto’s rondom de sluis van Leidschendam gemaakt, diverse foto’s van boerderijen en ook meerdere foto’s van huize Buitenlust, de villa aan de Koningin Julianaweg die niet op de Monumentenlijst staat maar daar volgens veel inwoners van Leidschendam wel op hoort, zo bleek uit de inzendingen. Erfgoed Leidschendam zal zich dan ook blijvend inzetten voor het behoud van deze villa.

prijsuitreiking-omd-x.jpg

Hierna volgt de lijst met genomineerde foto’s en de namen van de makers:

Eerste prijs: De drie molens van Stompwijk door dhr. Arie de Jong

1ste-prijs-arie-de-jong-x.jpg

Tweede prijs: De drie molens van Stompwijk door dhr. Paul Brink, met 2 foto’s in de top 11

2de-prijs-paul-brink-x.jpg

Derde prijs: De drie molens van Stompwijk door dhr. Fred Peters

3de-prijs-fred-peters-x.jpg

Plaats 4: Boerderij aan de Stompwijkseweg 13 door mevr. van Peski-van Rossem

Plaats 5: Huize Buitenlust, Kon. Julianaweg 23 door dhr. en mevr. Simon en Marja Verhoeff

Plaats 6: Petrus en Pauluskerk door mevr. Willems

Plaats 7: De drie molens van Stompwijk door dhr. Paul Brink, hij won ook de tweede prijs

Plaats 8: Houtzaagmolen de Salamander door mevr. W. Spaans

Plaats 9: Eén van de drie molens van Stompwijk door mevr. A. Dogterom

Gedeelde 10de plaats: Bij de sluis van Leidschendam door dhr. Ben Aarts en Leidschendam in avondlicht door dhr. Ab van der Burg

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties