Fietsen & Wandelen
Fietstocht: oorlog in Leidschendam
Fietstocht: oorlog in Leidschendam op 29 september 2013
De 2e wereldoorlog met de slag om Iepenburg zit bij veel mensen in onze regio nog in het geheugen. Minder bekend is dat Leidschendam vaker strijdtoneel is geweest. In de riddertijd met de Hoekse en Kabeljauwse twisten bijvoorbeeld. Vereniging Erfgoed Leidschendam organiseert een speciale fietstocht langs de slagvelden van weleer; de minder bekende strijdtonelen en de sporen die deze hebben nagelaten in en rond Leidschendam. Gids voor deze fietstocht op 29 september aanstaande is Toine van Wieringen. Iedereen mag meefietsen. Start is om 11.00 uur op de hoek Koningin Julianaweg/Bachlaan.
Het oude krijgsbedrijf
De adellijke ridders bestreden elkaar vanuit hun strategisch gelegen kastelen. De gewone man moest dit allemaal maar ondergaan. Gedwongen huisvesting van soldaten, je geit afgepakt of gewoon je oogst platgewalst door ridders te paard. Of erger leed door fysiek geweld. Maar als je geluk had kon je er ook wat aan verdienen door de verkoop van eten en andere diensten. Het oude krijgsbedrijf is niet te vergelijken met de moderne oorlog. Wapens waren nog niet zo krachtig en in de winter waren wegen onbegaanbaar. De strijd bestond meestal uit kleine campagnes en dan vooral in het zomerseizoen. Tijdens de fietstocht wordt duidelijk hoe de laatste 400 jaar het krijgsbedrijf gemoderniseerd wordt en daardoor steeds meer gevolgen krijgt voor de gewone man.
Stompwijk en de 80 jarige oorlog
Tijdens de fietstocht is er een grote rol weggelegd voor de 80 jarige oorlog. Omdat Leidschendam maar vooral Stompwijk zich midden in het strijdgebied bevonden tijdens de bevrijding van Leiden in 1574. De doorgestoken dijken gaven de watergeuzen de kans om naar Leiden te varen. Maar de overstromingen waren ook rampzalig voor de boeren in Stompwijk en Wilsveen. We zien de route die de triomferende vloot aflegde en de weg die de vluchtende Spaanse troepen namen naar de veilige hogere gronden.
De fietstocht
Er wordt ongeveer 15 kilometer afgelegd in ca. 3 uur. Onderweg is er een korte pauze met koffie, thee of fris (voor leden van de vereniging gratis; voor niet-leden een kleine bijdrage van € 2,-).
Terug naar overzicht