Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Engelandvaart

Engelandvaart verankerd in historie Leidschendam

Engelandvaart verankerd in historie Leidschendam

Alle feiten over de relatie tussen Leidschendam en de Engelandvaart passeerden vorige week dinsdag 10 mei de revue tijdens een bijeenkomst in het Stadsmuseum aan de Herenstraat in Voorburg. Vereniging Erfgoed Leidschendam had nabestaanden van alle hoofdrolspelers voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht. Met een feestelijk programma werd aandacht besteed aan de activiteiten van de Haagse verzetsman Anton Schrader, de gebroeders Jo en Pier Meijer en de schipper Kees Koole.

Het gezelschap bracht 's morgens met een bus uit de jaren '50 een bezoek aan de plek aan de Sluiskant waar destijds de Van Ravesteynwerf was gelegen. In De Schuytenjager werd aan de hand van foto's en tekeningen van het Gemeentearchief Leidschendam bepaald waar de loods heeft gestaan waarin de gebroeders Meijer in het geheim aan bootjes voor de Engelandvaart sleutelden. Vervolgens werd op deze plek, ongeveer ter hoogte van het huidige speeltuintje, een groepsfoto gemaakt.

groepsfoto.jpg

's Middags werd in het Stadsmuseum aan de Herenstraat uitvoerig stilgestaan bij de betekenis van de hulp die Schrader, de broers Meijer en Koole destijds aan Engelandvaarders hebben gegeven. De Engelandvaarders Eddy Jonker en Hein Fuchter, die in '43 en '44 Engeland bereikten met bootjes die via de werf in Leidschendam waren geregeld, verhaalden in een indrukwekkend relaas over de hachelijke tocht die zij destijds hebben gemaakt. De heer Fuchter onthulde vervolgens een schaalmodel van het bootje waarmee hij destijds samen met Flip Winckel, Edzard Moddemeyer, John Osten en Henk Baxmeier naar Engeland ontkwam. Het bootje zal permanent in het Stadsmuseum te bezichtigen zijn. Daarmee is dit historische feit definitief in de geschiedenis van Leidschendam verankerd, aldus Erfgoed Leidschendam.

engelandvaarders.jpg

Het project Engelandvaart is een initiatief van Vereniging Erfgoed Leidschendam samen met diverse nabestaanden van betrokkenen. Het Van Ravesteijnfonds, diverse lokale sponsoren en de nabestaanden zelf hielpen met de financiering van de museumopstelling en het organiseren van de Engelandvaart reünie.

Beelden van de bijeenkomst op 10 mei zijn ook te vinden op
http://randstad-webtv.nl/
https://picasaweb.google.com/leidschendam.erfgoed

nooitvolmaak1.jpg

gemeentearchief1.jpg

museum1.jpg

museum2.jpg

museum3.jpg

museum4.jpg

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties