Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

23 januari 2017

Tentoonstelling leven werken in LV

Tentoonstelling leven werken in LV

Het voormalige Veur kent een lange agrarische geschiedenis. Vele warmoerziers teelden hier hun producten en de boeren bewerkten hun hooij - weilanden. Het uitgestrekte veengebied rond Stompwijk en Wilsveen werd, na twee eeuwen gebruikt te zijn voor het winnen van veen en de verkoop van turf als brandstof, in de 17e eeuw via de opgerichte Droogmakerijen bedijkt en bemalen. Het zo ontstane vruchtbare polderlandschap bood nieuwe kansen voor verdere ontwikkeling.

Aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw, zien we met name in de Venestraat diverse kleine bedrijfjes ontstaan. De Industriële Revolutie is in opkomst en de lokale middenstand maakt hier dankbaar gebruik van. Naast de rijtuig en wagenmakerij en de koperslager, zien we de Electische limonadefabriek van Paul Verlaan, de eerste Nederlandse electrische ijsfabriek van Joop Blom, de electrische hoef, kachel en grofsmederij van Ide Rijper en de dropfabriek DUZO (Dubbel Zout).

Fotobijschrift: LF 1925-89 idnr 2308
Het uitladen van kisten voor de groenten export bij de Coöperatieve Tuinbouwveiling
“Veur en Omstreken” aan de Westvlietweg

In Voorburg werd ook flink wat ondernomen. De fabrikant van het Eau de Voorburg en stomerij OZON mochten zich hofleveranciers noemen. Pastor van Stee richtte het tehuis voor welgestelde ouderen, met ziekenzaal op, dat zich uiteindelijk ontwikkeld tot het moderne ziekenhuis St. Antoniushove en mr. Hoffman richtte erin 1852 de eerste kleuterschool op. In deze tentoonstelling zijn een aantal verhalen achter de bedrijvigheid in Leidschendam-Voorburg te vinden. Alles bij elkaar is het een divers inkijkje in de geschiedenis van deze samengestelde gemeente.

Per 1 januari 2015 is het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg ondergebracht bij het Haags Gemeentearchief. De archieven en collecties van Leidschendam-Voorburg zijn sindsdien te vinden in het stadhuis van Den Haag aan het Spui en via de studiezaal van het Haags Gemeentearchief opvraagbaar.

Het Atrium van het Haagse stadhuis is open van maandag tot en met vrijdag van 7 uur tot 19 uur, op donderdagavond tot 21.30 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 17 uur. De toegang is gratis.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties