9 september 2016
Fietstocht 400 jaar Zoetermeerse Meerpolder
Waterwerk uit de Gouden Eeuw
400 jaar geleden viel het Zoetermeerse Meer droog; dankzij innovatieve techniek en durfkapitalisten in de Gouden Eeuw. Want in augustus 1616 kregen de nieuwe boeren de ‘’sleutel’’ van hun nieuwe landerijen. Dat is slechts 4 jaar na de Beemster in Noord-Holland die Unesco werelderfgoed is. Hiermee begon de grote transformatie tot het unieke droogmakerijen landschap zoals wij dat nu kennen.
Onderschrift foto: Na de droogmaking in 1616 ontstaat rond het voormalige meer een gigantische waterplas door de massale turfwinning. Op deze kaart van Hoogheemraadschap Rijnland uit 1640 zien we de ondergelopen ‘’verslagturfde landen’’.
Rondje Meerpolder
Al fietsend rond het voormalige meer ontdekken we de verhalen over bijzondere momenten in de tijd. Want waarom stond het meer op de kaart van de Hertog van Alva uit 1575? En waarom verdwenen hier hele dorpjes? Maar ook ervaren we het alledaagse leven van de jagers en vissers en hun opvolgers de boeren. Waar stonden de paarden die de natte bodem van het vers drooggevallen meer in cultuur moesten brengen? En kun je nog zien waar de ja-knikkers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij de Stompwijkse olie uit de diepste aardlagen pompten. In een notendop vertelt de Zoetermeerse Meerpolder het verhaal van de hele omgeving.
Fiets mee met Erfgoed Leidschendam!
Op zondag 9 oktober is Toine van Wieringen uw gids tijdens deze fietstocht die wordt georganiseerd door de Vereniging Erfgoed Leidschendam. We vertrekken om 12.00 uur. Verzamelen bij de Hendrik Brouwer Schut bank voor het Raadhuis in Leidschendam. De tocht is ca. 12 km en duurt ongeveer anderhalf uur. Eindpunt is bij Zoetermeer met terugfietsen op eigen gelegenheid.
Bijna 2000 jaar geleden een eenzaam en geheimzinnig meer in een uitgestrekt moeras. Zou er ooit een Romein naar het geheimzinnige meer zijn komen kijken?
Terug naar overzicht